Pretraži ovaj blog

srijeda, 29. prosinca 2010.

Postavljanje bežičnih mreža

Postavljanje bežičnih mreža

Zamislite da sjedite na kauču u svojoj dnevnoj sobi pregledavajući Internet ili da razgovarate s prijateljima na mreži dok se navečer opuštate u krevetu, ili pak da s računala u kuhinji šaljete dokumente pisaču u svom kućnom uredu. Bežična mreža nudi vam krajnju fleksibilnost, a postavljanje takve mreže lakše je nego što mislite. Ovaj će vas članak provesti kroz korake za postavljanje i korištenje bežične mreže.

Pribavljanje odgovarajuće opreme

Prije postavljanja bežične mreže potrebne su vam sljedeće stavke:

Pokaži sve

Postavljanje modema i internetske veze

Kada nabavite svu opremu, potrebno je postaviti modem i internetsku vezu. Ako vaš modem nije postavio vaš davatelj internetskih usluga (ISP), slijedite upute koje ste dobili s modemom da biste ga povezali s računalom i Internetom. Ako koristite Digital Subscriber Line (DSL) vezu, povežite modem s telefonskom utičnicom. Ako koristite kabelsku vezu, povežite modem s kabelskom utičnicom. Dodatne informacije potražite u odjeljkuPostavljanje širokopojasne (DSL ili kabelske) veze.

Smještanje bežičnog usmjerivača

Postavite bežični usmjerivač na mjesto na kojem će primati najjači signal uz najmanju interferenciju. Da biste postigli najbolje rezultate, slijedite ove savjete:

  • Postavite bežični usmjerivač na središnje mjesto. Postavite usmjerivač što bliže središtu doma da biste pojačali signal bežične mreže u cijelom domu.

  • Postavite bežični usmjerivač iznad poda i podalje od zidova i metalnih predmeta kao što su metalni ormarići za spise. Što je manje fizičkih prepreka između vašeg računala i signala usmjerivača, veća je vjerojatnost da će signal koji primate biti najjači.

  • Smanjenje interferencije. Oprema za mrežu 802.11g koristi radijsku frekvenciju od 2,4 gigaherca (GHz). Ta je frekvencija jednaka onoj većine mikrovalnih pećnica i mnogih bežičnih telefona. Ako uključite mikrovalnu pećnicu ili primite poziv na bežičnom telefonu, signal vaše bežične mreže možda će privremeno biti prekinut. Većinu ovih problema možete izbjeći korištenjem bežičnog telefona s većom frekvencijom, na primjer 5,8 GHz.

Zaštita bežične mreže

Sigurnost je uvijek važna, a kad je riječ o bežičnoj mreži, još je i važnija jer signal vaše mreže može se proširiti i izvan granica vašeg doma. Ako ne osigurate mrežu, postoji mogućnost da osobe u vašoj blizini koje imaju računalo mogu pristupiti podacima pohranjenima na vašim umreženim računalima te iskoristiti vašu internetsku vezu za povezivanje s Internetom. Da biste pridonijeli zaštiti svoje mreže, učinite sljedeće:

  • Zaštitite usmjerivač promjenom zadanog korisničkog imena i lozinke. Na većinu usmjerivača proizvođači postave zadano korisničko ime i lozinku, kao i zadani mrežni naziv. Netko bi mogao iskoristiti te podatke da bi pristupio vašem usmjerivaču bez vašeg znanja. Da biste to izbjegli, promijenite zadano korisničko ime i lozinku za svoj usmjerivač. Upute potražite u informacijama koje ste dobili s uređajem.

  • Postavite sigurnosni ključ za svoju mrežu. Baš kao što ormarići za spise imaju ključeve, a sefovi kombinacije, bežične mreže imaju mrežni sigurnosni ključ radi zaštite od neovlaštenog pristupa. Da biste postavili mrežni sigurnosni ključ, slijedite ove korake:

    1. Centar za mrežu i zajedničko korištenje otvorite tako da nakon gumba StartSlika gumba Startkliknete Upravljačka ploča. U okvir za pretraživanje unesite mreža, a zatim kliknite Centar za mrežu i zajedničko korištenje.

    2. Kliknite Postavljanje nove veze ili mreže.

    3. Kliknite Postavljanje nove mreže, a zatim Dalje.

    Čarobnjak će vas provesti kroz stvaranje naziva mreže i sigurnosnog ključa. Ako vaš usmjerivač to podržava, čarobnjak će prema zadanim postavkama namjestiti sigurnost putem značajke Wi-Fi zaštićeni pristup (WPA ili WPA2). Preporučujemo da po mogućnosti koristite WPA2 jer nudi veću sigurnost od WPA ili Wired Equivalent Privacy (WEP) zaštite. Uz WPA2 ili WPA možete koristiti i pristupni izraz da ne biste morali pamtiti kriptični slijed slova i brojeva. Dodatne informacije potražite u odjeljkuRazličite metode zaštite bežične mreže

Slika čarobnjaka za postavljanje usmjerivača ili pristupne točkeStvorite mrežni sigurnosni ključ

  • Zapišite svoj sigurnosni ključ i držite ga na sigurnom mjestu. Slijedeći upute u čarobnjaku, sigurnosni ključ možete spremiti i na USB fleš memorijski pogon.

  • Koristite vatrozid. Vatrozid je hardver ili softver koji pridonosi zaštiti računala od hakera ili zlonamjernog softvera. Ako je na svakom umreženom računalu pokrenut vatrozid, možete spriječiti širenje zlonamjernog softvera na svojoj mreži te zaštititi računala kada pristupate Internetu. Vatrozid sustava Windows isporučuje se zajedno s ovom verzijom sustava Windows. Dodatne informacije potražite u odjeljku Vatrozid: najčešća pitanja.

Dodavanje računala u mrežu

Da biste prijenosno ili stolno računalo povezali sa svojom bežičnom mrežom, slijedite ove korake:

  1. Otvorite odjeljak Povezivanje s mrežom klikom na ikonu mreže (Slika ikone bežične mreže ili Slika ikone ožičene mreže) u području obavijesti.

  2. Na popisu mreža kliknite mrežu s kojom se želite povezati, a potom kliknite Poveži.

  3. Unesite sigurnosni ključ. Možete unijeti ključ ili umetnuti USB fleš memorijski pogon koji sadrži sigurnosni ključ u USB priključak na računalu.

Zajedničko korištenje datoteka i pisača

Većina korisnika ima bežičnu mrežu da bi mogli pristupiti Internetu iz bilo koje prostorije u kući, ali žele i slobodu bežičnog pristupa datotekama i pisačima.

Pokaži sve

Uživanje u slobodi

I to je sve - vaša bežična mreža spremna je za korištenje. Opustite se na kauču ili na terasi dok pregledavate Internet, šaljete e-poštu i kupujete putem Interneta.

Nema komentara:

Objavi komentar