Pretraži ovaj blog

srijeda, 29. prosinca 2010.

Električna mreža

Električna se energija od električne centrale preko nadzemnog voda ili zemaljskog kabla dovodi u kuću. Od priključnog ormarića vodi glavni vod do brojila, a otud se razvode posebni strujni krugovi. Za većinu instalacijskih radova upotrebljavaju se trofazne instalacije (iznimka: 5-fazne instalacije za priključke s jakom strujom, kao što su npr. štednjaci). Ukoliko biste dodirnuli fazu, kroz tijelo bi vam potekla po život opasna struja.

Osim za druge mjere, uzemljenje služi prije svega da se takve nesreće ne dogode. Ukoliko je uređaj priključen na sigurnosnu utičnicu, struja protječe od faze prema nuli. Uzemljenje je preko odgovarajućih kontakata na utikaču i preko metalnih jezičaka na utičnici povezano s provodljivim dijelovima kućišta. Zbog toga kontakt pokvarene faze s dijelovima kućišta dovodi do kratkog spoja, koji isključi osigurač i prekine strujni krug. Naročito uređaji, priključeni plosnatim euro utikačem bez uzemljenja, moraju biti posebno izolirani.

Vodiči za fiksne instalacije uvijek imaju masivni bakreni unutarnji dio. Osigurači vodiča i njegov poprečni presjek moraju se poklopiti (npr. 16 amperski osigurači za 2,5 mm2 poprečni presjek vodiča). Način izrade vodiča ovisi o planiranoj upotrebi. Tako se podžbukni vodič ne smije postaviti slobodno ili na zapaljivi građevinski materijal.

Nadalje, vodiči su različito fleksibilni i mogu pri pogrešnoj upotrebi puknuti. Svi kabeli dozvoljeni za električne instalacije imaju kratku oznaku sastavljenu od slova i brojki. Slova označavaju tip kabla, a brojevi poprečni presjek faza. Tako npr. NYM-J 3x1,5 označava obloženi kabel s trima fazama od kojih svaka ima poprečni presjek 1,5 mm2, pri čemu je jedna faza uzemljenje koje označava slovo J.
Zaštitu od nesreća nude osigurači i sigurnosni ulošci, zatim zaštitne sklopke (FI) koje, dođe li do kvara u strujnom krugu većeg od određene vrijednosti (mjereno u miliamperima), odmah prekinu strujni krug. Osigurače nikada ne smijete premošćivati ili krpati! Pridržavajte se načela da instalacije u funkciji još uvijek nisu automatski sigurne, da je zbog pogrešnih vodiča djelovanje uređaja ometano, te da posljedično može doći čak i do požara.
PRINCIP RADA Kada su doze ugrađene, potrebno je priključiti faze vodiča. Najprije odstranite vanjsku izolaciju. Potom provjerite gole faze – njihova izolacija ne smije biti oštećena
slika prikazuje:PRINCIP RADA Kada su doze ugrađene, potrebno je priključiti faze vodiča. Najprije odstranite vanjsku izolaciju. Potom provjerite gole faze – njihova izolacija ne smije biti oštećena
Montaža doza

Početak i kraj mnogih vodiča razdjelne su ili priključne doze. Kod podžbuknih instalacija upotrebljavaju se podžbukne doze od umjetne mase.

Za sklopke i utičnice potrebne su podžbukne doze za utičnice promjera od 60 mm. Ukoliko u dozi treba spojiti još kakve druge vodiče, njezina dubina neće biti dovoljna. Rješenje predstavljaju doze za povezivanje istoga promjera u kojima prostor nađu i drugi vodiči. Razdjelne doze imaju promjer 70 mm, iako nemaju veznog nastavka.

Po montaži i žbukanju zidova razdjelne se doze zatvaraju prianjajućim plastičnim poklopcem tako da još uvijek možemo do njih doći. U svim razdjelnim dozama naći ćete utisnute brojeve koji navode koliko se maksimalno vodiča (pojedine faze) može u njima nalaziti, a da se ne pregriju. Uvijek se pridržavajte tih smjernica.

Prije nego montirate podžbuknu dozu, točno označite njezino mjesto. Pritom obavezno imajte na umu instalacijske zone. Ukoliko je potrebno montirati doze za kombinacije, spojite doze skupa i potom precizno označite mjesto. Pazite na to da upotrijebite doze jednog proizvođača, jer u protivnom može doći do pogrešnog razmaka među dozama. Sve je doze potrebno postaviti toliko duboko u zid da je, kada se zid ožbuka, rub doze u visini žbuke. U zidu napravite odgovarajući otvor uz pomoć dlijeta i čekića ili pak posebnog nastavka bušilice za izrez otvora za doze.

Potom napravite potrebne otvore za vodiče na predviđenim mjestima. Otvore u zidu očistite i navlažite. Rupu napunite odgovarajućom količinom gipsa i dozu odmah potisnite na njezino mjesto. Kod kombinacija s vodenom vagom morate provjeriti vodoravni i okomiti položaj. Ukoliko se po žbukanju iskaže da ste dozu postavili preduboko u zid, visinu možete prilagoditi obručem za izravnavanje. Kod nadžbuknih instalacija upotrebljavaju se specijalne razdjelne doze, uglavnom takozvani razdjelnici za vlažne prostore.

Kod šupljih se zidova upotrebljavaju doze za šuplje zidove. Za montažu ovih doza treba u gipsano-kartonski ili drveni zid bušilicom za doze (posebni nastavak za bušilicu) izrezati rupu, koja odgovara promjeru doze. Potom vodič potegnuti i dozu vijcima pričvrstite na zid.
Priključivanje vodiča

Kada su doze ugrađene, potrebno je priključiti faze vodiča. Najprije odstranite vanjsku izolaciju. Potom provjerite gole faze – njihova izolacija ne smije biti oštećena. Osim toga, oštećena bakrena žica kasnije može puknuti. S unutarnjih faza odstranite 1 – 1,5 cm izolacije uz pomoć kliješta za skidanje izolacije.

Slijedi priključivanje faza. Kod prekidača se uglavnom upotrebljavaju spojnice u koje je potrebno uvući žice. Kod utičnica je još uvijek čest navojni kontakt. Pritom bakrenu žicu svijte tako da kraj gleda u smjeru u koji se zategne vijak.

U načelu se kraj, s kojega ste odstranili izolaciju, mora posve izgubiti u spojnici kako bi se spriječio kratki spoj. Kod fleksibilnih vodiča s tankim bakrenim žicama upotrebljavaju se završni nastavci.
Planiranje utičnica i sklopki:

Utičnice i sklopke planirajte u dovoljnom broju u svim prostorima vaše kuće ili stana, kako se kasnije ne bi dogodilo da vam ponestane mogućnosti za priključke. Uzmite u obzir različite oblikovne i tehničke mogućnosti koje vam nude priznati proizvođači (tehničke: zatamnjenje, osvijetljene sklopke i tipke, poklopci za sigurnost djece, infracrvena sklopka koja raspoznaje gibanje itd.).

Nema komentara:

Objavi komentar