Pretraži ovaj blog

srijeda, 6. travnja 2011.

ELEKTRONSKO TIPKALO NA PARALELNOM PORTU

Shema interfejsa elektronskog tipkala koji se uključuje na paralelni port računala prikazana je na donjoj slici.

Iz sheme dane na slici vidi se da koristimo sljedeće signale paralelnog porta: Data porta: D0, D1, D6 i D7 kao i signale Status Porta: Select(bit S4) i Paper empty(bit S5). Bit D0 se koristi za testiranje predajnika, D1 za prebacivanje na predaju, D6 i D7 za rad tipkala u ručnom modu. S4 i S5 bit kontroliraju da li je pritisnuta točka ili crta na ručnom tipkanju.

PCB izgled pločice ovog interfejsa kao i njena montaža shema rprikazana je na donjim slikama.


Napominjemo da je ovaj interfejs univerzalan skoro za sve radioamaterske programe koji se danas koriste za paralelni port.

Specifikacija materijala navedenog interfejsa dana je u donjoj tablici.

Rb.

Komponenta

Količina

1.

T1, T2 - 2N2222

2 kom

2.

D1, D2 -1N4148

2 kom

3.

Led1(zel.) i Led2(crv.) fi 3 mm

2 kom

4.

R1, R4, R7 i R8 - 3 kW

4 kom

5.

R2 i R5 - 4k7

2 kom

6.

R3 i R6 - 330 W

2 kom

7.

Dvopolna redna stezaljka

2 kom

8.

Tropolna redna stezaljka

1 kom

9.

DB-25 konektor ženski

1 kom

10.

Flet kabel

1.5 m

Pozivom progama Taster dobit ćemo ekran prikazana na donjoj slici(Taster):

Objasniti ćemo ukratko njegovu primijenu. Kucanjem na tastaturi se automatski generira Morzeov kod koji se šalje na predaju, uključujući predaju na stanici preko PTT ulaza. Poslati tekst se prikazuje u gornjem dijelu teksta sivom bojom. Nakon cijelokupnog poslanog teksta automatski se isključuje predaja. Predaju je moguće prekinuti pritiskom na Esc taster. Kada nije aktivna automatska predaja moguće je koristiti ručno tipkalo. Sam program omogućava da se tipkalima F1 do F6 pridruži odgovarajući tekst pa pritiskom na neki od njih taj tekst će biti automatski predan. Prelaskom mišom preko danih tipkala ispisuje se tekst pridužen tom tipkalu. Pritiskom na tipkalo Zvuk možemo uključiti ili isključiti zvuk na zvučniku a pritiskom na tipkalo Pauza zaustavlja se trenutna predaja i tek aktiviranjem ponovo Pauze ona se nastavlja. Tipkalo TX možemo koristi za prebacivanje na predaju ili njeno isključenje, premda sam program to radi. Pritiskom na Spin Button Brzina mijenjamo brzinu predaje koja se kreće u granicama 1 - 200, dok pritiskom na button Frekve možemo mijenjati frekvenciju signala koji se čuje u zvučniku. Tako promijenjeni parametri neće biti zapamćeni trajno već samo dok je program aktivan. Trajno pamćenje parametara kao i pridruživanje teksta funkcijskim tasterima vrši se prisikom miša na Opcije kada se dobije ekran dan na donjoj slici.

Pritiskom na tipkalo Sacuvaj biti će trajno zapamćeni unešeni parametri a na tipkalo Odustani promijena neće imati efekta.

Sam program tipkala sastoji se od dve forme i dva modula. U formi Taster se obrađuje rad sa tipkalo, u formi Taster1 unose se parametri dok se modul Module1 koristi za kodiranje u Morzeov kod a modul Module2 za upis i čitanje parametara iz fajla Paramet.ini.

Nema komentara:

Objavi komentar