Pretraži ovaj blog

petak, 19. veljače 2010.

USB osciloskop



Osciloskop u pravom smislu riječi je uređaj koji služi za analiziranje određenog signala. Klasični osciloskopi osim elektroničkog dijela za obradu signala, imaju i ekran na kojemu se prikazuje izgled samog analiziranog signala. Ovisno o mogućnostima osciloskopa, moguće je pratiti signale u određenom rasponu frekvencija. USB osciloskopi su tehnički gledano, identični klasičnima, ali ne posjeduju ugrađeni ekran i upravljačke komande. Iz tog razloga su znatno jeftiniji, a prikaz analiziranog signala se vrši na monitoru računala. Upravljačke komande se također koriste pomoću računala, a u tu svrhu je za USB osciloskop razvijen poseban softver, program koji prima podatke sa osciloskopa i prikazuje ih na monitoru. On također u isto vrijeme upravlja samim osciloskopom. Većina osciloskopa, bilo klasičnih, bilo USB, imaju dva kanala, kako bi se mogli uspoređivati dva neovisna signala na ekranu.
USB osciloskop koji sam osobno koristio možete vidjeti na slijedećoj slici, a nalazi se u jednom od laboratorija Fizičkog odsjeka i na njemu studenti rade vježbe za pojedine kolegije. Ovaj osciloskop je dvokanalni, a program koji se koristi na računalu za analizu i upravljanje osciloskopom je EasyScope.



Osciloskop se u obrazovne svrhe može upotrijebiti tako da se učenicima prikažu različiti valni oblici napona (sinusoidalni, kvadratni, trokutasti) u praksi, a i prilikom analiziranja nepoznatog signala. Kod određene struke učenici moraju znati i koristiti osciloskop, a kako škole nisu ponekad u mogućnosti ponuditi klasični oblik mjernog uređaja, USB verzija je prihvatljiva jer ne zaostaje funkcijski za klasičnim. Osim toga, ukoliko učenik poželi osobno sam proučavati određene aspekte elektronike, USB osciloskop mu je financijski veoma prihvatljiv i neophodan instrument (s obzirom da vrlo vjerojatno već posjeduje računalo).

Na slijedećoj slici možete pogledati kako izgleda softverska podrška za USB osciloskop, u vidu programa EasyScope 1.2b



Nema komentara:

Objavi komentar